Historien om: påske, haren, ægget og gækkebrevet.

I påsken sad vi og snakkede om hvor traditionen med Påskeharen kommer fra og andre søde påske traditioner. Ligeledes må jeg indrømme at kristendommen er jeg ikke helt skarp i, så lidt research var vist på sin plads:) Her er hvad jeg kom frem til:)

Påskeharen:
Der er flere forklaringer på hvorfra påskeharen stammer.
I den germanske hedenske tro (før kristendommen) var haren gudinden Eostres dyr. Haren anså man for at være et frugtbarhedsfremmende dyr. Ved forårsjævdøgn fejrede man Eostre ved at spise og ofre æg, som også ansås for at være frugtbarhedsfremmende.
I tysk litteratur kan man finde bekrivelser tilbage fra 1756 af en påske hare som går og gemmer æg i naturen som skal findes.
I Danmark kom traditionen fra Tyskland til Danmark i starten af 1900-tallet. Traditionen startede i Sønderjulland og har herefter bredt sig til resten af landet.

sken:
Påsken er en gammel jødisk og kristen tradition.
I den kristne tro omhandler påsken Jesus opstandelse og tiden omkring.
Den kristne tradition indledes i gamle dage med 40 dages faste inden påske som indlevelse i Jesus lidelser og død. Dagen før fasten var en festdag: Fastelavn.
Ugen inden påske indledes med Palmesøndag, som var den dag Jesus red ind i Jerusalem på et æsel for at fejre den jødiske påske. Skærtorsdag indtog Jesus det sidste måltid med sine disciple (nadveren). Langfredag er dagen med Jesus domfældelse, korsfæstelse og død. Påskesøndag er glædens dag hvor man fejrer Jesus opstandelse.
Jesus viste sig flere gange for mennesker efter opstandelsen, men på Kristi Himmelfartsdag (40 dage efter påske) blev Jesus ophøjet til Guds højre hånd. Påsken varer indtil Pinse (50 dage efter påsken) hvor man fejrer Helligåndens komme.
Kristi Himmelfartsdag er 40 dage efter påske
 
Tidspunktet for påsken blev bestemt år 325 ved et kirkemøde i Nikæe til at være 1. søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.
 
Påskeægget:
Ca. 58.000 f.kr: Strudseæg blev dekoreret i Sydafrika.
Ca. 3000 f.kr: Strudseæg blev malet med guld og sølv og blev placeret i egyptiske grave.
500 f.kr: Zoroaster i Persien malede æg under Nowruz festivalen - dette var deres nytår fest som blev holdt ved forårsjævndøgn.
200-tallet: Mesopotamiens tidligste kristne var de først til at  kople ægdekorationer til Kristi opstandelse og farvede deres æg røde.
400-tallet: Fasten blev introduceret blandt Europas tidligste kristne. I 1400 tallet var æg, mælk og kød forbudt under fasten.
1290: Kong Edward i England bestilte 450 gulddekorerede æg som blev delt ud som påskegaver til den kongelige husstand.
1700-tallet: I I Frankrig kunne man købe påskeæg lavet af papier-mache og fyldt med små gaver.
1873: Det første chokoladeæg blev lavet af Fry´s i Bristol.
1917: Firmaet Galle og Jessen producerer deres første chokoladepåskeæg.
1920-30'erne: Chokoladepåskeægget begynder at blive populære i de danske hjem, men fik deres endelige gennembrud efter 2. verdenskrig, hvor chokolade igen kom på markedet efter mange år med rationering.

Gækkebrevet:
Gækkebrevene er en dansk tradition som udspringer fra den tyske tradition med bindebreve.
Bindebreve: Ofte meget dekorerede breve med farver, blomster og vers. Bindebreve blev anvendt i Danmart ca. år 1600-1800. Hvis man modtog et bindebrev på sin navnedag, og ikke kunne løse knuden/ gåden, måtte man holde et gilde.
Gækkebrevet er en dansk påsketradition, hvor man klipper et stykke brevpapir i et symetrisk mønster skriver en gåde ex. "mit navn det står med prikker", hvorefter modtageren skal gætte afsenderen. Gækkebrevet indeholdt oprindeligt en vintergæk.

Kommentarer

  1. Hvorfor stoppe udstationering, du havde en stor skriftlig færdighed. Jeg fandt ganske nyttigt ting på dig blog. Venligst fodre os med dit nyeste indhold. Hav en god dag.

    Hilsen
    Bindia
    Indiske Mad

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Modellerings chokolade

Opskrift: Flødeboller med vaffelbund

Icing Cornet/ kræmmerhus tutorial