Fondant, marcipan, icing, airbrush

I dette indlæg vil der løbende blive tilføjet tips og triks

Fondant:

 1. Hvilken type/ mærke fondant skal jeg bruge?: Se test af smag, fordele og ulemper ved de forskellige mærker her: http://kageeventyr.blogspot.com/2011/10/fondant-typer.html
 2. Blødgør din fondant inden udrulning/ indfarvning: Kom din fondant i mikroovnen ved lav effekt i nogle sekunder, dette gør fondanten meget nemmere at arbejde med. Bruger du derimod for høj effekt i for lang tid, koger din fondant fra midten og ud, og det dur ikke.
 3. Tylose pulver: Til de større figurer og blomster anvender jeg tylose pulver som jeg kommer i fondanten. Det får fondanten til hurtigere at blive hårdt. Modellere man de lidt større figurer i fondant uden at komme tylose pulver i, vil figurene falde sammen. Det samme gælder blomster, her fås det bedste resultat hvis der kommes tylose i - så stivner blomsten hurtigere i den ønskede position uden at falde sammen og blive kedelig.
 4. Lim: til at lime dele sammen, kan man for det meste blot anvende vand. Er der behov for at lidt større dele skal limes på eller på anden måde behov for lidt bedre binding, så kan der laves lim ud af tylose pulver blandet med vand (tylose:vand = ca 1:30)
 5. Duster: En duster er blot en baby vaskeklud som samles omkring Maizena mel. Jeg lukker min duster med IKEA poseklemmer. Så er det nemt at fylde mere på. Dusteren anvendes til hvis fondanten klistre fast på underlaget. Ligeledes anvendes duster til at komme på bordet inden man ruller fondant ud som man overtrækker kagen med.
 6. Handsker: Når man indfarver kan anvendes handsker således at hænderne ikke farves også.
 7. Fondant blomster: Der findes mange typer modelleringsmasser til blomster, men lav din egen blomster-masse ved at blande fondant med tylose pulver. De fleste bruger udstikkere og molds til at lave blomster. Til at begynde kan du ex. bruge en mold og udstikker som denne: http://dinkage.dk/moulds-veiners-32/blossom-cutter-mould-saet-872.html. Til dem som ønsker sværhedsgraden efter molds vil jeg anbefale at kigge forbi youtube.com http://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+fondant+flowers&aq=1&oq=how+to+make+fondant+
  Når du skal sætte blomsterpinden fast i ex blad tag da enten noget past.æggehvide eller tyloselim.
  En nem måde at lave en bakke til tørring af blade så de får form er at krølle/ bøje staniol papir - så får alle blade forskellige livagtig form.
 8. Fondant mennesker: Til små menneske figurer < 7 cm er det tilstrækkeligt med en spagetti som rygrad når du modellere. Til høje/ avancerede figurer fås det bedste resultat ved at lave et skelet af ex. RKT, flamingo/styrofoam og kombinere det med kage-ståltråd.
  Ønsker du at lave menneskelignende kan du vælge at købe en mold som ex denne: http://www.hollyproducts.co.uk/single-sized-moulds-31-c.asp

Marcipan:


 1. Handsker: Når du modellere i marcipan, så anvend engangshandsker - så undgår du at marcipanen klæber fast til dine fingre, og du får også en mere glansfuld overflade.
 2. Indfarvning: anvend blot frugtfarver. Brug engangs gummihandsker til at indfarve med.
 3. Rul og husholdningsfilm: Når marcipanen skal rulles ud med kagerulle, kom da først husholdningsfilm på underlaget/ bordet. Så bliver du fri for at anvende flormelis der også sætter sig på overfladen. Anvender du husholdningsfilm får marcipanen også en meget flot og glansfuld overflade. Derudover kan du nemt flytte marcipanen over på kagen, da du blot flytter den på husholdningsfilmen som let tages af bagefter.
Airbrush:
Få regler gælder:
Hvis du ønsker at airbrushe direkte på smørcreme skal du gøre dette lige efter du har påført smørcremen. Når smørcremen først er kold efter at have stået i køleskabet, vil påføring af airbrush kun medføre dråber der samler sig - det kan simpelthen ikke sætte sig fast.
HUSK: Det sviner rigtig meget med støv partikler når du airbrusher. Lav derfor en kasse hvor du airbrusher ind i, eller på anden måde fanger partiklerne - for de svæver langt:)

Lær at airbrushe gratis her: http://www.youtube.com/results?search_query=how+to+airbrush&aq=0&oq=How+to+airbr

Kommentarer

 1. Vild flot blog du har og hold da op nogen kager du laver.jeg er selv lidt meget ny i denne kageverden og håber du måske vil svare mig på: 1: Jeg syndes Fondant er alt alt for sød og har læst at man kan blande det med 50/50 marcipan er det så bare ren rå marcipan?
  2: Hvis man vil overtrække sin kage med kun marcipan er det så bare ren rå marcipan? mener at jeg engang så et program men Blomsterberg at hun blandet marcipanen med flormelis og glukosesirup??
  glæder mig til at følge din flotte blog.
  hilsen Joan

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Opskrift: Flødeboller med vaffelbund

Modellerings chokolade

Icing Cornet/ kræmmerhus tutorial