Kyndelmisse

 
Jeg vil lige dele lidt billeder fra årets kyndelmisse i Sorø. Det er første gang pigerne og jeg har været til dette arrangement og det bliver bestemt ikke sidste gang. Nedenfor lidt historie og billeder.

Historien bag Kyndelmisse.
Kyndelmisse er d. 2 februar. Selve ordet kyndelmisse kommer af kyndel (=lys) og misse =messe/gudstjeneste. Kyndelmisse var oprindeligt gudstjeneste for lys, og på denne dag indvies de lys som skulle bruges i kirken det kommende år.  I dag holdes kyndelmisse enten d. 2 februar eller søndagen efter, både som begivenhed i byerne samt også i nogle kirker hvor man holder særlige lysgudstjenester for at fejre at Jesus kom og brød mørket.


Fejringen af kyndelmisse kan spores tilbage til 500 tallet, og var i katolsk tid dagen man fejrede "misa candalarurm" = lysmessen som var en fejring af Mariæ's (Jomfru Marias) renselses, og var et udtryk for at Jomfru Maria havde født Jesus 40 dage tidligere. I gammel tradition var en kvinde "uren" 40 dage efter fødslen af en dreng og 80 dage efter fødslen af en pige.... (!). Misa Candalarurm var derfor dagen hvor Jomfru Maria igen måtte komme i templet og sammen med hendes mand Josef kunne fremstille deres søn Jesus som "et lys til åbenbaring for hedninger".
 

Den folkelige kyndelmisse havde også "kjørmens-gilde/ Kjørmens Knud" som var betegnelse for streng frost og referere til at 2. februar tidligere var den dag hvor halvdelen af vinteren var overstået (Midvinter). Kjørmens gilde blev derved en del af Kyndelmisse. Til Kjørmens gilde var der sammenskudsgilder hvor man havde flere madtradtioner, blandt andet mente nogle at spiste man godt med flæsk ville man kunne modvirke rygsmerter.
Derudover var der til Kyndelmisse/ Midvinter også en del vejrvarsler:
  • Hvis det blæser, så 18 kællinger ikke kan holde den 19., forsvinder kulden snart.
  • Hvis det sner Kyndelmissedag, kommer våren tidligt
  • Hvis lærken høres første gang Kyndelmissedag bliver det tidligt forår

Under Struenses helligdagsreform i 1770 (hvor alle små helligdage blev samlet til Store Bededag) afskaffede man også Kyndelmisse.

Hvis nogen har lyst til at deltage i næste års kyndelmisse kan det anbefales at tage en tur til Sorø og fejre dette. Billederne i dette blog-indlæg er fra dette års Kyndelmisse, som dog blev fejret allerede i januar. Se her, eller søg på Google om der er en kyndelmisse-begivenhed nær dig.

Det var en stor oplevelse for børnene at se alle lysene som blandt andet i akademihaven var kombineret med klassisk musik og mange forskellige lys-arrangementer. Derudover var det muligt at få en rundtur og fortælling i Sorø Klosterkirke og efterfølgende komme op gennem en meget smal og stejl trappe helt op til loftet og videre op indtil man kunne se den fantastiske udsigt over hele Sorø by - virkelig noget af en oplevelse! I gå-gaden var der mange forskellige arrangementer, ligeledes var Biblioteket åbent og de havde lavet live-musik arrangement samt et stort "gulvet er giftigt" legeområde til børn.
Ingen tvivl om at det er en prioritet at tage til Kyndelmisse i Sorø igen en anden gang!


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Opskrift: Flødeboller med vaffelbund

DIY beton æg

Modellerings chokolade