30. november 2014

Adventskrans


Kære Alle
Allerførst et rigtig stort ønske om en glædelig jul til alle og ikke mindst selvfølgelig en god første søndag i advent. Jeg håber alle har fået tid til at pynte op og glædes sammen med venner og familie. 

I år vil jeg også sige et stort tak til en ny veninde, Anne, som har lært mig at binde adventskrans. Det et virkelig inspirerende og lærerigt at se en som går op i sit håndværk og samtidig god til at lære fra sig. 


Noget af det bedste ved adventskransen pynt er at det er materialer som vi selv eller Anne og hendes familie har været ude i naturen og finde sammen med børnene. Noget dog købt i Bilka:)

Rigtig glædelig 1. søndag i advent! 

Advent "adventus domini/ herrens komme"I gamle dage var advent en faste- og bodtid hvor man skulle forberede sig åndeligt til at fejre begivenhed for Jesu fødsel. Advent fejres søndage fra og med 4. søndag før jul til d. 24 december. 

Adventskransen har sin oprindelse i Tyskland og traditionen har været i Danmark siden tiden omkring første verdenskrig. Med så mange andre traditioner importeret fra Tyskland, begyndte denne i det synderjydske og bredte sig langsomt til resten af Danmark hvor den blev rigtig populær i 1930/40'erne. 

Oprindeligt var kransen pyntet med violette bånd, da violet er den liturgiske bodsfarve i den katolske kirke. Violet symbolisere ånd/ helligånden, alvor, passion, anger og bedring. 

I Danmark er der sidenhen kommet tradition for at advents kransen hænges op i røde bånd. Første gang man anvendte rød til kransen, var efter 2. verdenskrig hvor man gav den hvide og røde for at symbolisere de nationale farver. 

Kransen har derudover 4 lys som tændes et efter et hver søndag i advent. 



2. november 2014

Opskrift: Koldhævede boller


Jeg er blevet helt vild med at bage koldhævede boller. Det er nemt og hurtigt og så er det skønt at vågne op til duften af friskbagte boller. 

Ingredienser: 
15 g gær
5 dl koldt vand
1 dl god olivenolie
1 tsk havsalt
600 g hvedemel (gerne med højt protein indhold).

Fremgangsmåde: 
Bland gær og koldt vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør rundt til dejen er ensartet. Konsistensen skal være let klistret og overfladen blank. 
Kom husholdningsfilm over skålen og kom den i køleskabet natten over. 
Dejen placeres på bageplade vha. 2 skeer.
Kom et fad med vand i bunden af ovnen og varm den op til 225 grader. 
Boller skal bages i ca 25 min. 

Velbekomme!

1. november 2014

Opskrift: Vanille cupcakes



Disse cupcakes bagte vi efter et besøg i Dinos Legeland i efterårsferien. Dinos legeland kan anbefales! Der er store dinosaurusser over hele legelandet, mad og drikke til fornuftige priser og underholdning til hele dagen. Uden tvivl det bedste legeland på Sjælland som vi har prøvet. Besøg Dinos legelands hjemmeside her. De er placeret i Ishøj og i Fredericia.

Ingredienser: 
1½ tsk bagepulver
180 g hvedemel
200 g flormelis
80 g. usaltet smør, stuetemperatur
2 dl sødmælk
2 små øko. æg
2 stænger vanille, korn fra

Hvis du vil lave dino cupcakes så tilsæt 1 knsp. Holly Green farve (eller anden grøn pasta farve) til din mælkeblanding. 

Fremgangsmåde: 
Bland de tørre ingredienser med smøret til det er ensartet. I en anden skål blandes mælk, æg og vanille. Kom vanille blandingen op i melblandingen lidt efter lidt. Bages i forvarmet ovn ved 170 grader i 20-25 min. 


Cream cheese frosting: 
Ingredienser:300 g flormelis
50 g usaltet smør, stuetemperatur
125 g flødeost 

(Flødeosten skal ikke være et light produkt - hvis du anvender light produkt skal du beregne 100-200 g flormelis mere for at få rigtig konsistens.... og så er ideen med light produkt vist væk..:)

Fremgangsmåde: 
Pisk flormelis og det usaltede smør sammen og tilsæt derefter flødeosten, pisk i ca. 5-7 min til blandingen er luftig.

Opskrifter: Toppings til cupcakes

Her vil komme til at stå alle de toppings som jeg anvender - nogen gange er det nemmere med en lille samling end at skulle gå igennem mange opskrifter for at finde den rigtige. 

Rigtig god bagelyst!


Cream Cheese Frosting: 
Ingredienser:
300 g flormelis
50 g usaltet smør, stuetemperatur
125 g flødeost 

(Flødeosten skal ikke være et light produkt - hvis du anvender light produkt skal du beregne 100-200 g flormelis mere for at få rigtig konsistens.... og så er ideen med light produkt vist væk..:)

Fremgangsmåde: 
Pisk flormelis og det usaltede smør sammen og tilsæt derefter flødeosten, pisk i ca. 5-7 min til blandingen er luftig.


Chokolade frosting: 
300 g flormelis
100 g usaltet smør, stuetemperatur
40 g kakaopulver
2 spsk sødmælk
1 spsk stærk kaffe, afkølet. 

Fremgangsmåde
Pisk flormelis, kakaopulver og smør sammen og tilsæt mælk og kaffe (kaffen giver kun et strejf af mokka i den færdige frosting. Kan man ikke lide kaffe kan dette erstattes af mælk istedet).  Pisk til blandingen er luftig.


Rosenvands frosting: 
Ingredienser
450 g flormelis
150 g usaltet smør
½-1 spsk rosenvand
½ dl sødmælk

Pisk flormelis og smør sammen og tilsæt derefter mælk og rosenvand (ved lav hastighed) og fortsæt med at piske ved høj hastighed i ca. 5 min til blandingen er luftig. 


Lime/ citrus topping
Fremgangsmåde
350 g flormelis
125 g usaltet smør, stuetemperatur
2 spsk limesaft eller citron saft
½ tsk skal fra lime eller skal fra citron

Fremgangsmåde:
Pisk flormelis og smør og tilsæt herefter limesaft og skal. pisk i 5 min til blandingen er luftig.


Opskrift: Rosen cupcakes med Rose Frosting



Vi var inviteret til ridderfest i børnehaven, og vi skulle have nogle cupcakes med. Rosevand cupcakes syntes jeg passede godt som "prinsesse cupcakes".

Denne cupcake har en smag af rosenvand (kan købes i de fleste grønthandlere). Man skal dog være opmærksom på at selvom cupcakes dejen ikke dufter meget af rosenvand så blive smagen markant efter bagning. Rosenvand i for høj dosering bliver lettere syntetisk i smagen.


Ingredienser: 
125 g hvedemel
170 g flormelis
1 tsk bagepulver
80 g usaltet smør
1½ dl sødmælk
1 spsk rosenvand
1 æg
1 knsp salt

Fremgangsmåde: 
Bland alle de tørre ingredienser med smøret til det er ensartet. Bland i en anden skål mælk, rosenvand, æg sammen og bland herefter ægge-blandingen i skålen med de tørre ingredienser lidt efter lidt. 

Kom i papir forme og bag ved 170 grader i ca 20-25 min. 


Opskrift rosen topping: 
500 g flormelis 
50 g usaltet smør, stuetempereret
½-1 spsk rosenvand
½ dl sødmælk.


Alle ingredienserne blandes sammen med elpisker og toppingen kommes ovenpå de afkølede rosen cupcakes. 



Rigtig god bagelyst:)