14. marts 2013

Opskrifter: Flødeboller med marcipan bund.


Ingredienser flødebollemasse:
240 g sukker
0,5 dl vand
90 glucosesirup (kan købes i Føtex, Bilka mfl.)

150 g past. æggehvider
2 spsk sukker til æggehviderne.

Ingredienser marcipanbund:
1 rulle marcipan
evt. 90 g hjemmelavet vanillesukker.

Overtræk:
250 g chokolade
Den bedste version er med god mørk chokolade.
Alternativt kan anvendes candy melts - husk at  du kan fortynde candy melts enten med kakaosmør eller med Fun Cakes chokoladeknapper (utrolig tynd konsistens).

Pynt:
Spiseligt glimmer
Pistace kerner, hakkede
Frysetørrede bær
Kokosflager


Fremgangsmåde flødebollemasse:
Lav en sukkersirup ved at blande 240 g sukker med vand og glucose-sirup i en gryde og lad koge indtil temperaturen bliver 117 grader.
Imens piskes æggehviderne stive sammen med 2 spsk sukker som drysses ned i massen lidt af gangen. Pisk hviderne ved medium hastighed så får du den mest stabile masse (på min gamle Kenwood Major svarer det til 4). Bland nu æggehvidemassen med sukkersirupen ved at hælde sirupen langsomt,i massen i en tynd stråle. Pisk ved medium hastighed i ca 15 min.

Marcipanbunde, den nemme version:
Tag din marcipan rulle og skær den i ca 1 cm tykke skiver. Sæt marcipan skiverne/bundene på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 grader i 5-8 min.
Kom nu æggehvide massen ovenpå bundene ved hjælp af en sprøjtepose. Bag i ovnen ved 180 grader i 5 min, derved får de en hårdere overflade og det bliver nemmere at pensle chokoladen på.
Sidste trin er selvfølgelig at smelte chokoladen over vandbad og pensle chokoladen på flødebollen eller dyppe flødebollen i chokoladen.

Marcipanbunde version 2... med lidt mere smag:)
Tag din marcipan og kom den i en skål, tilsæt 90 g sukker eller hjemmelavet vanillesukker. Bland til konsistensen er ensartet.
Lav en pølse som lægges på et stykke bagepapir.
Fold bagepapiret rundt om marcipanen og rul den til en ensartet rund rulle.
Skær i ca 18-20 portioner. Bag i ovnen ved 180 grader i 5-8 min.

Kom nu æggehvide massen ovenpå bundene ved hjælp af en sprøjtepose.

Bag i ovnen ved 180 grader i 5 min, derved får de en hårdere overflade og det bliver nemmere at pensle chokoladen på (dette trin kan undlades).
Sidste trin er selvfølgelig at smelte chokoladen over vandbad og pensle chokoladen på flødebollen eller dyppe flødebollen i chokoladen og efterfølgende evt. pynte dem. På billedet nedenfor er anvendt spiseligt glimmer:)



Velbekomme:)

Opskrift: Flødeboller med vaffelbund


Ingredienser flødebollemasse:
240 g sukker
0,5 dl vand
90 glucosesirup (kan købes i Føtex, Bilka mfl.)

150 g past. æggehvider
2 spsk sukker til æggehviderne.'

Ingredienser vaffel-bund:
125 g hvedemel
50 gram sukker
50 g smør

Overtræk:
250 g chokolade
Den bedste version er med god mørk chokolade. Alternativt kan anvendes candy melts - husk at du kan fortynde candy melts enten med kakaosmør eller med Fun Cakes chokoladeknapper (utrolig tynd konsistens).

Pynt:
Spiseligt glimmer
Pistace kerner, hakkede
Frysetørrede bær
Kokosflager

Fremgangsmåde:
Bundene:
Tænd ovnen på 200 grader.
Smulder smør og mel sammen, tilsæt sukker og bland til en ensartet masse. Rul dejen tyndt ud på et stykke bagepapir og udstik bundene vha cookie-cutter eller alm. glas.
Bag vaffelbundene i ovnen i ca. 6-8 min. Skal herefter afkøles inden flødebollemassen kommer på.

Flødebollemasse:
Lav en sukkersirup ved at blande 240 g sukker med vand og glucose-sirup i en gryde og lad koge indtil temperaturen bliver 117 grader.
Imens piskes æggehviderne stive sammen med 2 spsk sukker som drysses ned i massen lidt af gangen. Pisk hviderne ved medium hastighed så får du den mest stabile masse (på min gamle Kenwood Major svarer det til 4). Bland nu æggehvidemassen med sukkersirupen ved at hælde sirupen langsomt,i massen i en tynd stråle. Pisk ved medium hastighed i ca 15 min.

Kom nu æggehvide massen ovenpå bundene ved hjælp af en sprøjtepose. Bag i ovnen ved 180 grader i 5 min, derved får de en hårdere overflade og det bliver nemmere at pensle chokoladen på (man kan sagtens undlade at bage dem).
Sidste trin er selvfølgelig at smelte chokoladen over vandbad og pensle chokoladen på flødebollen eller dyppe flødebollen i chokoladen.

Velbekomme:)

10. marts 2013

Guide til Sæsonens blomster og symbolik


Jeg kan rigtig godt lide når en kage bærer præg af den sæson eller tema som den skabes til. Da jeg på ingen måder har grønne fingre/ grøn viden kan nogle blomster stå både under deres latinske og danske navn. en rigtig god side jeg har haft glæde af var The Flower Expert.

Så hermed en guide til hvilke blomster som passer til sæsonen kager samt en guide til blomsters betydning.
For symbolsk betydning så se den sæson hvor blomsten først blomstrer (for de blomster som blomstrer flere sæsoner).

Forårs blomster (marts-maj):
Agapanthus, Amaryllis, Anemone, Apple blossom, Bird of Paradise/ Papegøjeblomst, Brodea, Calla lily, Cherry Blossom, Corn flower, Cosmose, Dahlia, Delphinium, Delwood, Forsythia, Freesia, Gardenia, Heather, Helleborus, Hollyhock, Hyacinth, Larkspur, Casa Blanca Lily, Gloriosa Lily, Stargazer, Liatrus, Lilac, Lisianthus, Narcissus/ pinselilje, Orchid, Peach blossom, Peony, Phlox, Poppy, Protea, Pussy willow, Ranunculus, Rose, Seeded Eucalyptus, Solidago, Statice, Stephanotis, Stock, Sweet Pea/ ærteblomst, Tulipan, Viburnum, Wax flower, Zinnia. Pelargonie, magnolie, myrte, liljekonval, krokus, bellis/tusindfryd, vintergæk, vedbend

SYMBOLSK BETYDNING:
Amaryllis: Stolthed, agtelse, skønhed
Bellis: Uskyld
Dahlia: Ustabilitet
Liljekonval: Et liv i evig lykke, fornyet lykke
Krokus: Forårsglæde, ungdoms mod, livslyst, beskedenhed
Magnolie: Kærlighed til naturen, værdighed
Myrte: Ægteskabelig kærlighed
Pelargonie: Pragt, skønhed uden sjæl, ynde.
Pinselilje: Modstand, koketteri
Tulipan, gul: Håbløs forelskelse
Tulipan, rød: Kærlighedserklæring

Vintergæk: Håb, tillokkende, generthed, forårsglæde
Vedbend: Troskab, ægteskab, uforgængelig ungdom
Ærteblomst: Min kærlighed er altfavnende, du blomstrer ikke forgæves, min elskede, husmoderlig

Sommer blomster (juni-august):
Alchemilla, Allium, Alstromeria,Alperose,  Amaranthus, Baby's Breath , Bird of Paradise, Bellis, Calla lily, Campanula, Carnation, Chrysanthemum, Cockscomb, Cosmos, Dahlia, Delphinium, Dianthus, Didiscus, Euphorbia, Efeu, Foxglove, Freesia, Gardenia, Genista, Ginger, Gladiolus, Hallaconia, Heather, Hydrangea, Hypericum, Iris, Kangaroo paw, Liatrus, Lilac, Casa Blanca Lily, Gloriosa Lily, Star Gazer, Lisianthus. Pæon/ Bonderose, rhodendendron, passionsblomst (sensommer), Pelargonie, petunie, smørblomst, Nelliker, morgenfrue, margurit, myrte, lavendel, klokkeblomst, korn, mimose, kamille, kløver, stokrose, syren, tagetes, åkande

SYMBOLSK BETYDNING:
Alperose: Jeg vil gøre alt for dig
Bellis: Yndefuldhed
Bonderose/pæon: Ikke alt der glimter er guld
Efeu: Troskab, ægteskab, uforgængelig ungdom
Lavendel: Beskedenhed 
Lilje: Ren skønhed
Kamille: Jalousi, energi i modgang
Klokkeblomst: Fristelse
Kløver: Venskab
Korn: Overflod, rigdom, frugtbarhed
Morgenfrue: Stille dyb sorg, håbløshed, fortvivlelse
Margurit: Sund tankegang, elskværdighed
Kastanie: Overdådighed, pragt, melankoli
Nellike, gul: Foragt 
Nellike, hvid: Dristig, magt, talent
Nellike, lyserød: Kærlighed
Nellike, rød: Længsel

Passionsblomst: Den man elsker, tugter man, tro, overtro 
Petunia: Giv aldrig op
Pæon: Bedrøvelse
Rododendron: Indbildsk, behagesyg, fare
Rose (gul): Utroskab, misundelse, mistillid, mistanke
Rose (hvid): Ærlig kærlighed
Rose (lyserød): Evig ungdommelig kærlighed 
Rose (mørkerød): Evig kærlighed og lidenskab

Smørblomst. Utaknemmelighed
Stokrose: Frugtbarhed, ambition
Syren: Gensyn
Tagetes: Jalousi 
Åkande: Renhed, liv, visdom, lys

Efterårsblomster (september-november):
Acashia, Allium, Alstromeria, Amaranthus, Anemone, Baby's Breath, Bittersweet, Carnation, China berry, Chrysanthemum, Cockscomb, Cosmos, Echinops, Freesia, Gerbera Daisy, Gladiolus, Hypericum, Iris, Juniper, Kangaroo paw, Kalancheo, Liatrus, Lily, Asiatic, Lily, Gloriosa, Misty Blue, Orchid, Pepper berry, Protea, Queen Ann's Lace, Quince, Rover, Roses, Rowen berry, Salvia, Solidago, Statice, Star of Bethlehem, Solsikke, Yarrow, Zinnia, rhodendendron, pelargonie, nelliker, lyng, kastanje, mimose, kamille, kløver, stokrose, tagetes, æble

SYMBOLSK BETYDNING:
Chrysanthemum, hvid: Sandhed
Chrysanthemum, rød: Kærlighed
Chrysanthemum, gul: Tilsidesat kærlighed

Lyng: Lykke, glæde
Kastanie: Overdådighed, pragt, melankoli
Rododendron: Indbildsk, behagesyg, fare
Solsikke: Fornuft, lys, storsindet, arrogance, hovmod
Æble: Fristelse, tillokkelse

Vinter blomster (december-februar):
Acashia, Alstromeria, Amaryllis, Carnation, Chrysanthemums, Cyclamen, Evergreens, Gerbera Daisy, Ginger, Helleborus, Holly berry, Lily, Asiatic Lily, Casa Blanca Lily, Narcissus/påskelilje, Orchid, Pansy, Pepperberry, Phlox, Protea, Queen Ann's Lace, Roses, Star of Bethlehem, Statice. Mistelten

SYMBOLSK BETYDNING: Amaryllis: Stolthed, agtelse, skønhed
Mistelten: Leflen, smiger, underfundighed. 
Orkide: Luksus





Lige et sidste billede af en af mine absolut (!!!) favoritter "bird of paradise" eller på dansk "papegøje blomst". 

6. marts 2013

Opskrift mango-banan smoothie

Efter at være kommet hjem fra døgnvagt tænkte jeg at pigerne og jeg rigtig skulle eftermiddagshygge, og hvad bedre end smoothies og jordbær inden en tur i haven og plukke erantis:) - hvor er det dog skønt at foråret er kommet!!

Ingredieser
2 modne mangoer
1 moden banan
3 dl yoghurt naturel
3 spsk acaciehonning
1 tsk friskpresset citronsaft.
Evt. isterninger.

Fremgangsmåde: 
Skræl mangoen og skær kødet fra kernen. Kom mangostykkerne i en blender sammen med banan, acaciehonning, citronsaft samt yoghurt og blend til smoothien har en fin ensartet konsistens.

Velbekomme!

4. marts 2013

Opskrift Choko-chip cookies

Vores store pige er syg så en lille hjemmedag sammen:) ...og hvilken fantastisk undskyldning for straks at smutte i køkkenet og lave hygsomt kagebagning til det lille pus. For er der to ting man skal som lille og febersyg så er det tegnefilm i sofaen og noget sukkersødt og lækkert at spise.

Opskrift til ca 14 stk.

Ingredienser:
250 g lyst rørsukker
150 g usaltet blødt smør
1 æg
1 tsk vanillepulver
1 tsk bagepulver
150 g hvedemel
100 g mørk chokolade, hakket.

Tænd ovnen på 180 grader.
Kom rørsukker i en skål med den bløde smør og rør rundt med elpisker. Tilsæt ægget og rør rundt igen.
Kom de tørre ingredienser i blandingen og rør rundt. Tilsæt til sidst den hakkede chokolade og rør rundt indtil chokoladen er fordelt i hele dejen.
Tag en bageplade og kom bagepapir på. Tag spiseske og lav en lille kugle af den bløde dej. Sæt dej-kuglerne på pladen med godt mellemrum (flyder en del ud).
Bag i ovnen på midterste rille i 10 min. Tag herefter pladen ud og lad dine småkager blive helt kolde inden du tager dem op.

Velbekomme:)