22. juni 2012

Lær at lave træer:

Jeg fik et spørgsmål fra en af jer læsere om hvordan jeg laver træer. Nedenfor beskriver jeg 4 forskellige metoder til at lave træer. Rigtig god dekorationslyst:) Derudover er FAQ siden endelig oppe og kører, jeg håber det kan være en hjælp:)



Her har jeg anvendt en flamingokugle og en blad-udstikker. Bladene er limet på med afkølet kogt vandt. Blade kan alternativt laves med royal icing og en blad tyl. Stammen er lavet af cake dowel dækket af brun fondant.

Her har jeg lavet et skelet af kage-ståltråd, dækket det af brun fondant og til sidst kommet blade på. Bladene er lavet ved at lave en lille oval form og derefter trykket dem flade med fingrene. De er limet på med tyloselim (1 dele tylose 20 dele kogt vand).

 Her har jeg anvendt Rice Krispiet treat som trækrone og malet efterfølgende.
 Grantræer laves lettest ved at lave en kegle ud af grøn fondant og herefter klippe med en skarp saks oppe fra og nedefter. Klippet skal være i retning nedefra og op.

Kagefad: typer og hjemmelavede

Færdiglavede engangs fade:
Cake Boards 0.4 mm
Cake drums 10 mm: disse er utrolig stabile og meget holdbare. Gode til etagekager og fås i alverdens former.

Kagestandere:
lavet af genanvendeligt plastik, fås i alverdens varianter, se et udvalg her. Anvendes oftest til bryllupskager.

Hjemmelavede:
1: Se illustration af hvordan du laver søde kagefade vha bl.a. gavepapir her.
2: Silvan sælger plexiglas rester som kan skæres til. Billige, men i forhold til cake drums er det mindre egnet. Da plexiglas ikke er et materiale beregnet til mad skal fadet dækkes af ex husholdningsfilm.

Kagekonkurrencer

Kagekonkurrencer:
Internet:
Threadcakes
Miss Cupcake

Sverige:
Scandinavian Cake Show (Kungälv)

England:
Cake International (London og Birmingham)

Tyskland:
Die Torten Show (Hamburg)

Holland
Holland Sugar Art Show (Hazerswoude-Dorp / Boskoop)
Taart & Trends

Italien:
The Cake Show (Bologna)

Farver: tips og triks

Pulverfarver:
Disse kan anvendes til at indfarve fondant, "duste" farve på figurer og kage, samt til at male med ved at opblande pulverfarverne med:
- alkohol: Virkelig godt. Alkoholen fordamper hurtigt = farven tørre hurtigt efter man har malet.
- citronsaft.

Gelé-farver:
Anvendes til at indfarve fondant og andre dekorationsmasser. Kan også anvendes til at farve boller med.

Frugtfarver:
På grundt af det store vandindhold, er de mindre egnede til fondant men super til marcipan. Derudover kan det selvfølgelig også bruges til at farve kagedej eller bolle-dej med.

Lim

Der er forskellige metoder til at live dele af figurer og blomster sammen:
Regel: Der skal kun anvendes et meget meget tyndt lag lim uanset type. Kommer der for meget på glider delene fra hinanden, eller også står du med et fedtet ubrugeligt resultat. Kun meget lidt lim behøves.
  1. Alm. afkølet kogt vand. Dette er en god måde til ex at lime en arm på en lille bamse.
  2. Tyloselim: Super produkt, kan anvendes til alt. Laves ved at blande 1 del tylosepulver med 20 dele kogt vand. Lad det stå ca 15 min. Voila - lim.
  3. Past. æggehvider. Jeg anvender dette når jeg laver blomster, da konsistensen er perfekt til dette. Det skal være pasteuriserede æggehvider da der ellers er risiko for bl.a. salmonella infektion. 

Blomster: tips og triks

Fondant blomster:

Der findes mange typer modelleringsmasser til blomster, men lav din egen blomster-masse ved at blande e wilton fondant med tylose pulver. Derudover findes også færdigblandinger til blomster; både hvor det hele er færdig blandet og nogle hvor du blot selv skal tilføje vand. Jeg synes ikke der er den store forskel i de produkter der er beregnet til blomster i forhold til at blande tylose i Wilton fondant. Personligt anvender jeg blanding af Wilton fondant med tylose eller laver mit eget.

De fleste bruger udstikkere og molds til at lave blomster. Til at begynde kan du ex. bruge en mold og udstikker som denne: http://dinkage.dk/moulds-veiners-32/blossom-cutter-mould-saet-872.html. Til dem som ønsker sværhedsgraden efter molds vil jeg anbefale at kigge forbi youtube.com http://www.youtube.com/ og søge på "how to make a fondant rose/ flower/ orchid mm.

Lim: Når du skal lime blade på blomsten kan med fordel anvendes past. æggehvider. Eller bland dit eget tyloselim (1 dele tylose til 20 dele vand). Når wiren skal sættes fast i blomsterbladet er det vigtigste at du kun anvender meget lidt lim - ellers glider wiren ud eller det bliver noget snask. Anvend så lidt som muligt og tør evt wiren af så det kun er minimalt med lim. Wiren skal føres ca 0.7 mm ind i blomsterbladet.

Marcipan: tips til modellering og udrulning


  1. Handsker: Når du modellere i marcipan, så anvend engangshandsker - så undgår du at marcipanen klæber fast til dine fingre, og du får også en mere glansfuld overflade.
  2. Indfarvning: anvend blot frugtfarver. Brug engangs gummihandsker til at indfarve med. Bliver det for fugtigt blandes flormelis i massen.
  3. Rul og husholdningsfilm: Når marcipanen skal rulles ud med kagerulle, kom da først husholdningsfilm på underlaget/ bordet. Så bliver du fri for at anvende flormelis der også sætter sig på overfladen. Anvender du husholdningsfilm får marcipanen også en meget flot og glansfuld overflade. Derudover kan du nemt flytte marcipanen over på kagen, da du blot flytter den på husholdningsfilmen som let tages af bagefter.
  4. Overtræk: Du kan købe overtræks marcipan både fra Odense Marcipan i supermarkederne, eller købe marcipan hos kageforhandlere som skal/ kan blandet med fondant i blandingsforholdet 50-50.
    Ønsker man at kun anvende dekorations marcipan kan det være en stor hjælp at blande marcipanen med glucose sirup som kan købes i blandt andet føtex og andre velassorterede supermakeder. Derudover skal der blandes flormelis i for at det ikke bliver en klistret masse. Ved at blande glucose sirup i får du en mere smidig og medgørlig masse.

Airbrush og alternativer.

Airbrush er eminemt til at give smukke farvenuancer og bruges til ex at lave army-pletter på kage, farve toppen på en 3D burger kage. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Desværre er airbrush maskiner og tilbehør utrolig (og urimelig) dyrt i kageforretninger i DK, det kan derfor godt være godt for pengepungen at se udenlands. Husk at købes varene udenfor EU skal der betales moms.

Jeg købte min airbrush i USA, og trods moms og det faktum at jeg skulle investere i en konverter til el-stikket (de bruger anderledes el-stik i USA) var det stadig VÆSENTLIG billigere end at købe i Danmark.
Jeg købte min airbrush maskine hos TCP global, og min transformer hos batteribyen:
Hvis du ønsker at airbrushe direkte på smørcreme skal du gøre dette lige efter du har påført smørcremen. Når smørcremen først er kold efter at have stået i køleskabet, vil påføring af airbrush kun medføre dråber der samler sig - det kan simpelthen ikke sætte sig fast.
HUSK: Det sviner rigtig meget med støv partikler når du airbrusher. Lav derfor en kasse hvor du airbrusher ind i, eller på anden måde fanger partiklerne - for de svæver langt:)

Lær at airbrushe gratis her:

Alternativ til airbrush:
Køb en stor blød makeup pensel til rouge og lav en fordybning et et stykke staniol. Kom lidt pulverfarve ned i fordybningen og dyp penslen ned.
Inden du applicere farven til din kage skal du lige få overskudsfarven væk ved at "tappe" to gange på børstens skaft. "Dup" herefter farven på kagen med din pensel. Det er den teknik jeg anvendte på min klokkeblomst kage.

Bunde: Hvilke kan anvendes til dekorationskager

Kort sagt kan siges at alle kager kan anvendes; chokoladekage, gulerodskage, kanelkage, drømmekage bund. Ligeledes kan anvendes de alm. lagkagebunde.

Til etagekager som "står" direkte ovenpå hinanden, vil det nemmeste være at bruge en "solid" bund som ex. chokoladekage. De tynde nærmest luftagtige lagkagebunde der købes hos alm supermarkeder vil jeg ikke anbefale, selvom de godt kan bruges.

Form og glans til fondant blade

Form:
Tag et 40 cm langt stykke staniol og krøl det. Herved får du et bakket landskab hvor bladene kan tørre i de mest fantastiske former.
En anden metode er at anvende æggebakkemadras fra Jysk.


Glans:
Det er dejlig simpelt at give fondant blomster glans. Den nemmeste måde er at tage det tørrede blad og holde det 2-3 sekunder over noget damp. Voila du har et glansfuldt blad.
En anden må er at smøre bladene med piping gel når de er tørrede.

3D kager tips og triks

Når du laver 3D kager er der nogle få forhold du skal du skal have in mente, for at få den nemmeste arbejdsgang og det pæneste resultat. Fordelen ved 3D kager er at de som udgangspunkt er hurtigere (og billigere) end meget dekorerede kager, og så er resultatet super.
Resterne? - dem bruger du selvfølgelig til at lave cake pops:) Brug de bløde stykker kage som du skærer fra, kom dem i en pose og læg dem i fryseren.

Udskæring af 3D kager:
Når du har kommet fyld mellem lagene eller blot stablet dine kage-lag, skal du komme din kage i fryseren i ca 15-20 min. Dette gør at den yderste del af kagen er hårdere og ikke giver sig når man skærer kagen. Dette er især en fordel hvis du har mousse i din kage.
Kom herefter smørcreme ud over din kage og overtræk med fondant.

Store konstruktioner/ skæve designs:
Her skal man bruge rice krispies treat, som gør konstruktionen lettere. Dette skal man bruge hvis man ex vil lave en stor høj Minnie-mouse - her bruges ex. RKT som hoved.

Skelet:
Til store konstruktioner skal bruges et skelet. Dette opbygges af ex plastik rør, kageståltråd, kage sugerør / cake dowels mm. Vælger man at købe sit skelet hos e silvan, skal man være meget opmærksom på at disse IKKE er beregnet til fødevarer og derfor er der risiko for at det afgiver sundhedsskadelige stoffer. Til dem som stadig vil bruge disse, skal de overtrækkes med ex husholdningsfilm.

Opsmøring og overtræk

Opsmøring/ sammensætning af kagen:
Regel nr. 1:
Der SKAL smørcreme udenpå en kage hvis der er mousse i. Den fugtige mousse smelter fondanten indenfor meget kort tid. Så det er en big-no-no ikke at komme smørcreme udenpå. Jeg har endda hørt nogen vejlede omkring at det kun er frugt-syre der smelter fondanten - dette er forkert - det er fugtigheden. Så husk: altid altid altid kom smørcreme udenom, mousse må aldrig kontakte fondant.
På dette billede har jeg taget en stor-diameter tyl, og sprøjtet en kant af smørcreme rundt om kagen. Dette holder på moussen og er en barrierer mellem mousse og fondant hvilket er meget vigtigt. Kommer fondant i kontakt mousse, vil fondanten smelte pga det høje væske-indhold i moussen.
Fyldet ovenfor ser lidt sjovt ud, var til en som kunne lide bær men ikke flødeskum, så blandingsforholdet var en del forskubbet. Resultatet var bærligt:)
Første trin til at overtrække kagen er at smørre et meget tyndt lag smørcreme rundt om kagen, det er ikke afgørende på dette punkt om kagen er skåret helt til i den ønskede form. Dette trin er for at "af-krumme" kagen. Kom kagen i fryseren i 15 min - dette gør at de små (til tider irriterende) krummer "limes" fast på kagen, samt gør kagen fastere - og dermed nemmere at skære præcist til efterfølgende.

Tag kagen ud af fryseren, tilskær de sidste detaljer, og kom derefter smørcreme ud på kagen i det ønskede lags-tykkelse. Herefter er kagen klar til at få overtrukket fondant. Det er vigtigt ikke at hive i fondanten, men løfte og derefter forsigtigt og blidt med ydersiden af hånden, føre fondanten ind til kagen. Kommer der folder, løftes forsigtigt op og derefter på lignende vis, kommes fondanten ind til kagen vha ydersiden af hånden.
I dette tilfælde har jeg valgt at komme et koks gråt silkebånd rundt om kagen, da det passer bedst til det tema jeg ønsker. Jeg har sat silkebåndet fast med en mikroskopisk klat sekundlim. Jeg ved nogle sætter silkebåndet fast med en lille synål, jeg har ikke selv prøvet dette men kan forestille mig at det også fungerer rigtig fint.

Bage og kage tips og triks


  1. Temperatur: Skal kagen bruges til dekoration er det vigtigt at undgå at kagen laver en "vulkan" top i midten, samt en hård og kedelig kant. Dette undgås ved at bage kagen ved 150-160 grader celcius. Derudover skal du ikke anvende varmluft da dette også kan udtørre kagen lidt.
  2. Indpakning: Når kagen har stået og afkølet i ca 15-20 min, og har fået en lun temperatur, er det vigtigt at pakke kagen ind i husholdningsfilm eller lignende. Lad den afkøle yderligere og kom i køleskabet. Kagen må ikke være for varm hvis du pakker den ind i husholdningsfilm, da dette ikke er beregnet til høje temperaturer. Ved høje temperaturer kan der afgives stoffer som er sundhedsskadelige!
  3. Fryser: Bager du i forvejen, så kom hurtigst muligt dine kager i fryseren. NB: Kommer du fondant overtrukkede/ pyntede kager i fryseren, skal de tø op ikke-overdækket i køleskabet i 1 døgn.
  4. Skær lag: Dette kan enten gøres ved blot at skærer med en skarp kniv hele vejen rundt. Ønskes mere præcition kan man komme nåle/ kødnåle i kagen i ens afmålt højde. Tag derefter en stærk sytråd - allerbedst skind-sytråd (ny og ubrugt selvfølgelig), og kom over eller under alle nålene. Stram nu til - voila.
  5. Pas på smagen! Det er vigtigt at alle madvarer der afgiver smag kommer i en boks - ellers kan fondanten tage smag af de madvarer som du har i køleskabet. Så ost, pølser, rester af aftensmad og andet, skal i bokse - billige og gode bokse kan købes i IKEA.
    Alternativt, hvis du er meget ivrig bager, eller i forvejen har et godt proppet køleskab: Tag et kig på dba.dk, her er der mange brugte køleskabe til rimelige penge.

6. juni 2012

Ariel og tumle kage

Idag bliver Anna 4 år - Hurra hurra huuuurraaaa:)
Jeg havde lovet Anna for lang tid siden at hun selvfølgelig skulle have en Ariel kage til hendes fødselsdag. Jeg havde hele tiden en ide om at Arial skulle sidde på en musling, men ikke helt det "miljø" jeg ville have. Så i tænkeboks, og dette blev resultatet.
Kagen bliver lige straks afleveret i børnehaven af hendes forældre til lidt eftermiddagskage og hygge med de andre børn og pædagoger.
Det er Annas fødselsdagsgave fra os, men alligevel havde hendes forældre lækker Summerbird chokolade med til mig... MUMS - det bliver aldrig for tidligt til at smage på samtlige slags i pakken, kort sagt: Sund næringsrig frokost hermed aflyst:)

Min egen datter synes det var så hyggeligt at Anna skulle have kagen ovre i deres børnehave og  gik allerede igang med at planlægge hvad hun gerne ville have med når hun bliver 4 om 3/4 år:).  Men eftersom alt bliver opgjort i Rapunzel, Flynn Rider og Maximus var valget meget nemt for hende:)

Lidt om kagen:
Kagen: Ariel sidder på en 3D musling af chokoladekage og chocoladecreme. Overtrukket med lilla fondant, og dustet med spiselig glimmer.
Klippen bag ved muslingen er lavet af RKT (se under opskrifter) og smurt ovenpå med royal icing.
Tang, blomster, små sten, søstjerner er Wilton fondant.
Tumle: Modelleret i frihånd af Wilton fondant og sat ovenpå en kageståltråd til at give en svævende/ svømmende effekt.
Ariel: Modelleret i frihånd, lavet af Wilton Fondant.
Diamanterne er blot bolcher formet som små diamanter og kan købes hos deleukstetaartenshop.nl. Næste gang vil jeg dog gerne prøve at lave bolcher selv.
Mønter: Købt færdige i Føtex på Ro's torv i Roskilde.
Sand: jeg har anvendt økologisk rørsukker og sat det fast på fadet med royal icing der er farvet lidt gullig.

Lidt om det løse:)
Baggrund: Gavepapir købt i boghandler på Ros Torv.
Kagematerialer: Købt hos deleukstetaartenshop.nl - igen genial hurtig levering - 2 dage og så var de ved min hoveddør med varene. Jeg har endnu aldrig prøvet at de var længere tid om at levere (med mindre jeg har bestilt i weekenden selvfølgelig).

Husk: idag er sidste dag man kan ønske Peter Pedal Cake topperen - se tidligere indlæg.
Mht Give away: til den sidste som mangler at sende adresse, send den hurtigst muligt til kageeventyr@gmail.com .

2. juni 2012

Scherfig: fra maleri til kage


Jeg fik et ønske om at Elias's dåbskage skulle være et tema over et af Hans Scherfigs billeder som hænger over hans vugge. Jeg synes det var en rigtig sød ide, og den perfekte ide til Elias - men også en hurdle at gå i gang med et projekt at så anerkendt en kunstner, som havde sin helt egen og meget genkendelige stil. Uanset hvad man gør, bliver det næppe som originalen. Men intet vover - intet vinder, og af al modgang lærer man fremgang :S

Pyha, når fondanten først er på, så er der jo ikke alverdens tid til at dekorere. Så frem med IKEA drejepladen, og så ellers på med farverne, mens jeg var dækket ind i flere trøjer for ikke at fryse. Brrr...

Derefter tog jeg et stykke bagepapir, og afmålte hvor meget plads jeg havde til at lave elefanter. Elefanterne er lavet med bas-relief teknik, hvilket gjorde det meget nemmere at styre konturene på elefanterne i forhold til at danne det af en klump fondant. Til bladene anvendte jeg blot 3 forskellige udstikkere, og håndmålede ovenpå.

Det blev en chokoladekage med blåbær mousse, choko-mokka creme og passionsfrugt-IMBC.

Jeg måtte lige researche lidt da jeg ærligt må erkende at Scherfigs navn og billeder havde jeg set, men selve personen bag kendte jeg ikke det store til.

Ultra(!)-resumé om Hans Scherfig til de interesserede:
Levede 8 april 1905- 28 januar 1979. Født af en ugift pige, som senere giftede sig med hans biologiske Far. Faderen var direktør for et stort trykkerig. Barndomshjemmet var præget af konservative ideer. Hans Bedstefar var bagermester i Nørregade og skal man stole på rygtet er det ham man synger om i "der bor en bager på Nørregade"...
Han påbegyndte i sit tidlige voksenliv en uddannelse i zoologi og dansk på Københavns Universitet. Hans levevej endte dog som forfatter og kunstner;
Scherfig skrev flere skønlitterere romaner, hvoraf en af de bedst kendte er "Det forsømte Foraar" fra 1940.
I hans kunst, hvor han tegnede og malede, arbejdede han især med kubiske former og blev blandt andet kendt for hans urskovsmotiver, hvoraf mange kender hans tapir og elefant malerier.
Han er begravet under "Skilpadden" (navnløs) på Assistentens Kirkegård.